måndag 16 april 2012

Människans ondska.....

Idag börjar rättegången i Oslo mot Anders Breivik. Eftersom jag är pensionär kan jag följa rättegången som sänds direkt i tv. Vad jag förstår är det ett unikt tillfälle för allmänheten att få ta del av de tankegångar som varit motivet till att A Breivik gjort denna ohyggliga handling.
Jag tog detta foto direkt från min tv när åklagaren läste upp namn efter namn på de personer som omkommit. Skulle önska att jag kunnat dela hans tankar i denna stund!
Så länge jag minns har jag funderat över hur Europa kunde hamna i Andra Världskriget och därmed de ohyggliga förbrytelser som följde i dess spår.
Jag har själv väldigt många böcker i detta ämne. Berättelser från koncentrationsläger, böcker om bla Albert Speer och många fler.
*Den stora frågan för mig är att försöka förstå Vad kan hända i en människans hjärna som möjliggör dessa handlingar och kan detta hända vem som helst i vissa situationer? Och i samband därmed vilket ansvar vi som medmänniskor har.

 Därför följer jag idag och framöver (vet ännu inte hur mycket vi har tillfälle att höra) rättegången mot A Breivik.

En av de böcker jag läst är denna berättelse som berört mig starkt och som är en av de böcker jag tänker läsa om snarast med anledning av den nya bok som skrivits av Göran Rosenberg.
Liksom möjligheten att höra (hoppas jag) Anders Breivik direkt förklara sitt motiv till dödsskjutningarna i Norge har jag möjlighet att läsa Göran Rosenbergs berättelse vars far själv upplevde ohyggligheterna i ghettot i Lodz och även Auschwitz.
Självklart upptar dagens rättegång nyhetsrapporteringen i de flesta nyhetstidningar idag och då även GöteborgsPosten
http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.915512-9-00-breivik-i-ratten
http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.916834--folk-ar-slitna-av-sorg-
http://www.dn.se/nyheter/varlden/det-ar-uppenbart-att-han-ar-tokig

2 kommentarer:

 1. Huva!!! En händelse som inte går att ta in.
  Tack för tipset, det ska jag prova.
  Ha det gott
  AC

  SvaraRadera
 2. Boken av Göran Rosenberg har jag läst om och blev sugen på att läsa. - Även om man har läst liknade böcker många gånger, så är varje bok ett nytt levnadsöde att ta till sej.
  - Man tänker på dom stackars anhöriga som ska orka med denna rättegång som nu har börjat.
  Men kanske det kan bli ett slags avslut för dom när den är klar...
  Hur kan man nånsin förstå hur en sån människa tänker ? Jag kan det då inte.
  Kram Anneli

  SvaraRadera