måndag 4 juni 2012

ROM, den eviga staden....


Ikväll var det inget tv-program som lockade mig och det är ju bra för då blir det tid över att botanisera i bokhyllorna! Jag har många böcker fast jag numera har dragit ner på inköpen och lånar mer på biblioteket.
Fick sådan lust att titta lite i "blädderböckerna" för det kallar jag mina böcker som jag tittar i och bläddrar lite hit och dit och njuter av bilderna och läser lite om jag har lust....
Två gånger har jag varit i ROM och det har för mig varit fantastiska upplevelser. Där finns ju allt att se, de kända sevärdheterna som Colosseum, Spanska trappan, Pantheon , Sixtinska kapellet med de fantastiska målningarna......ja, här kan man räkna upp hur mycket som helst av världens samlade konstskatter och historiska kulturarv.
Men jag har några egna favoriter! Första gången jag kom till Fontana di Trevi trodde jag inte mina ögon. Vi gick med turistguiden i många långa trånga gränder med tegelfärgade hus och plötsligt bara var vi framme i ett "vitt bländande hav"......jag tyckte det var magiskt!
Vi kom där jag ritat pilen! Det är ett spännande byggnadssätt detta att avsluta ett tegelhus med att bygga en "marmorvägg " och framför den denna helt fantastiska fontän.
Här sitter jag på kanten och har naturligtvis kastat ett mynt bakåt över axeln-det utlovar att man kommer tillbaka! Och det gjorde jag också.
Forum Romanum kan jag inte beskriva i ord. Den känslan jag hade när vi gick där och fick berättat för oss om i vilka byggnader dåtidens "kända romare" hade bott i och som vi bara läser om/ser filmer om osv. Ja, den måste upplevas!
Oavsett vad man har för religion så går det inte att hoppa över Peterskyrkan som byggnadsverk med alla dessa konstskatter. Berninis konstverk, Petrus biskopsstol var såå vacker när solen sken in genom fönstret med duvan och det hela såg ut som ett "guldvattenfall".......otroligt imponerande!
En eftermiddag/kväll satt vi på ytterligare ett av mina favoritställen och drack ett glas vin. Piazza Navona.
Nu har ni följt med mig på en liten, liten rundtur i städerna Stad enligt min mening......Ordspråket stämmer, jag kan krypa upp i älsklingsfåtöljen, ta fram en av böckerna om Rom och bara resa iväg.........

5 kommentarer:

 1. Oh vilka minnen Du plockar fram hos mig med.Vi älskade Italien,jag har bara varit en gång.Men vi var en hel månad och bodde i Norra Italien,sen gjorde vi utflykter om dagarna.Språket är underbart tucker jag,Molti Bello.På så vis kom vi oxå till Porto rose sov där i 2 nätter.Då var alla sams i JUGOSLAVIEN,på den tiden.Vi bodde i Mussolinis sommar hus,som ´blivit pensionat då kan man säga.Vi badade där i viken,när de plötsligt spärrade av för Hajar drt var lie läbbigt tyckte vi.De hade följt med större fartyg in mot land.Tack Maj för Du väckte minnen hos mig.

  SvaraRadera
 2. Vilka härliga bilder!
  Har varit i Rom en gång och det var verkligen en fantastisk stad där man kände historiens vingslag överallt!
  Fontana de Trevi var fantastiskt, det tycker jag också. För att inte tala om Peterskyrkan!
  Och Colleseum! Tänk att Globen i Stockholm är byggd på samma sätt, ja, em massa andra idrottsarenor också, det är häftigt!

  Tack för en härlig minnesstund från Rom!

  Trevlig helg
  Kram Anncathrine

  SvaraRadera
 3. tack för vi fick följa med till Rom, en stad jag aldrig besökt i verkliga livet.Det finns verkligen imponerande historiska byggnader där.
  Så härligt att veta att våra liv är fulländade i och med böckerna och trädgården vi har ;)!
  Sköt om dej och ha det gott !
  Kram Anneli

  SvaraRadera
 4. Hej, tack för titten. Jag har varit i Italien, men endast i norra. Jag skulle så gärna vilja åka till Rom, men även Florens. Vi kanske får tid till det nu när vi är pensionärer.
  Mina färäldrar pratade sig varma om Capri och Amalfi. Deras bilder därifrån är inte fy skam. Ja det finns många fina platser som är sevärda och har en spännande historia.
  Ha det bra
  Monkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varit i Florens också och 2 ggr hoppats få komma in på Uffizierna men inte lyckats....för långa köer! Jag har inte åkt själv utan med charterresor 2 ggr till Rom och 1 gång till Gardasjön med omnejd. Helt underbart är det i Italien tycker jag...

   Radera