måndag 18 juni 2012

Nu går 34an i himlen in.....

Jag såg nyss ett program i tv2 som hette "Staden i mitt hjärta" och handlade om rivningsraseriet i Stockholm från 50-70 talet. (repris 20 juni).
Jag kände plötsligt väldigt dåligt samvete för att jag inte varit bättre informerad om vad som pågick i Stockholm.Att rivningen var så omfattande har jag nog aldrig riktigt förstått.  Politikerna bestämde att "det gamla ska bort och in med det nya".....som det sas i programmet detta hade aldrig hänt i Paris.....
Vi som var tonåringar/unga men bodde ute i landet minns alla "gamla 34an". YouTube är ju fantastiskt och lyssna på den igen här.
På en resa var jag en gång i Dresden som enligt bilder jag sett blev totalt förstört i kriget....när jag så programmet kom denna känsla över mig. Hur kunde detta ske? Hur kunde dessa gamla fina hus och miljöer ersättas av nuvarande hus. Klart att en del kanske inte kunde renoveras men jag undrar.....Trivs vi i sådana här kalla, hårda betongmiljöer? Tror man kunde gått lite varsamt fram och inte som tex vid nästan varenda torg i Sverige rivit det gamla och byggt ett Domusvaruhus! Men det är för sent att vrida klockan tillbaka........Sevärt program!
Vrida klockan tillbaka kan man inte heller i Kolmårdens djurpark. Vi har väl alla läst/hört om den tragiska vargolyckan. Personligen finns inte "vargen i mitt hjärta" och jag har nog lite svårt för hela vargfrågan.....men en fantastisk tur att ingen besökare, som enligt det pågående projektet "klappa varg" tydligen har tillåtits umgås med vargarna, kom till skada.

Sen har jag tagit ett kort på mitt "nya godis".....har sen länge (iallafall handlar det om månader) slutat att köpa lösgodis. Jag ska erkänna att jag gillar lösgodis jättemycket....skumbananer, sega figurer, chokladbitar mm....men nu köper jag djupfrysta hallon! De är så underbart söta och goda och klart nyttigare än lösgodis så jag kan verkligen rekommendera det. DAGENS VÄXT blir alltså hallon.

Naturligtvis har mina cd-skivor med Andrea spelats om och om och om igen under dagen.


3 kommentarer:

 1. Ja du...man kan verkligen undra hur de tänkte när de rev och sen byggde upp dessa betongklumpar, ofta i förorterna till storstäderna dessutom. Var det för att det skulle svälja mycket folk? Men tänkte man aldrig på dom som skulle bo där, de flesta områden förde ju ingen blomstrande tillvaro.
  Är också för lite insatt i det här med vargfrågan, men det är ett vilddjur, så varför ska vi socialisera dom i parkerna och låta folk klappa?? Där går väl ändå gränsen...sorgligt i alla fall det som hände.
  Här det djupfrysta bär också som kvällsgodis, men visst slinker det ned ett och annat godis också, tyvärr...och alldeles för ofta dessutom!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 2. Hej Maj!

  Javisst är det hemskt hur det förstördes i det vackra Stockholm! Min mammas man är född och uppvuxen på söder i Stockholm och han har pratat mycket om hur alla vackra gamla hus revs. Han har lite olika böcker om detta också, bilder på vackra gamla byggnader som är borta - och bilder på betonghus som ligger där nu. Hemskt!
  Är samma sak här i Södertälje på 60-talet pågick den STORA Citysaneringen, nästan hela cenrum revs och där byggdes, just det, Domus. Sedan Epa och stora bankhus och ett stort varuhus, Kringlan.
  Den delen där vi har butiken är en av de få äldre kvarteren som sparades.

  Åhhhh, lyckliga dig som varit på Andrea Borcellis konsert! Förstår att det var superduper magiskt bra!
  Han är ju helt fantastisk!

  Önskar dig en härlig midsommar

  Kram Anncathrine

  SvaraRadera
 3. Ja lilla Maj Du har så rätt med vad Du skriver,det
  är inte klokt tycker jag.Här i Norrköping var det den mäktiga Lundberg som rev och byggde nytt.
  Stora byggklossar och nu är han på gång igen.
  Många ledsna som tyckte de bodde bra,men var tvugna att flytta.Det är mycken skit på gång både med det ena och andra.

  SvaraRadera