torsdag 24 maj 2012

Nu har det väl ändå gått för långt.....

Idag är jag både arg och lite förvånad! Jag är väl inte ensam om att ha läst om domen i Gällivare tingsrätt där en lärare inte tilldöms skadestånd med följande motiveringen

Eleven dömdes nyligen i Gällivare tingsrätt för bland annat misshandel och olaga hot. Men läraren får inget skadestånd då tingsrätten menar att:

"Tillsynspliktig lärare måste ha beredskap för att visst hot och våld kan förekomma vid ett ingripande mot en elev, på samma sätt som exempelvis en ordningsvakt eller polis. Därför ska ersättning för kränkning inte utgå i detta fall.

Här kan ni läsa mer om vad domstolen sa. Dagens GP nätet skriver också, läs här. Aftonbladet skriver också om våldet i skolan här. I DN finns denna artikel


Jag som är född -45 och har gått i skolan på -50 och -60 talet kan inte annat än bli upprörd. (Dessutom högskola på -70 talet/början -80)   Vad är det som har hänt och händer i vårt samhälle idag och under den tid som gått. För något väsentligt måste det vara!!
Diskussionen om betyg, från vilken årskurs och i vilka ämnen, lärarens roll som lärare eller socialarbetare och nu ska tydligen yrket jämställas med polis/ordningsvakt. 
Vi fick betyg från första klass med fördelningen synlig i betygsboken. Dvs om jag fick AB (skalan var så då) kunde jag jämföra hur många som fått högre betyg/lägre betyg. Dessutom alltid betyg i ordning och uppförande. Jag tillhörde väl inte själv dem som alltid satt tyst och lyssnade på läraren i högstadiet men att inte följa en tillrättavisning alternativt förolämpa eller bruka våld mot en lärare, "det fanns inte ens i fantasin". 
Känner att det finns så mycket att "ventilera" i denna fråga men min blogg räcker inte till för det. Kunde bara inte hoppa över att kommentera detta och här lär en fortsättning följa i bla media.

Enligt min mening kan vi inte ha en skola som tar hand om samhällets problem i övrigt utan skolans resurser bör väl främst gå till lärandet. Dagligen läser vi om skolan som arbetsplats och vilken annan yrkesgrupp skulle acceptera bla dåliga lokaler, böcker till eleverna som är begagnade,nerklottrade och föråldrade, bråk och förolämpningar som ett vanligt inslag, dålig lön i förhållande till universitetsstudier i ca 4-5 år med stora studieskulder att betala....ja listan kan bli lång här. Vem kommer att vilja bli lärare under dessa förhållanden och en bra skola ska väl ha bra och välutbildad personal i denna så utomordentligt viktiga roll.3 kommentarer:

 1. Det som hänt är bla följande!

  Företagen behövde arbetskraft, politikerna hjälpte till att tvinga fram sådan genom att frigöra kvinnorna och få ut dem i arbetslivet, då behövdes något ställe som passade barnen på dagarna!

  Där har vi det jag tror är den största boven i detta dramat, ej uppfostrade barn, detta då dagispersonalen knappast hinner göra detta och föräldrarna kommer hem trötta och griniga och hellre nickar till framför tv:n än leker och uppfostrar barnen då! Hur som helst så kvarstår ju mycket hushållsarbete som annars gjordes på dagtid. Då hanns både uppfostran och hushållsarbetet med utan samma stress som det blivit i dag! Dock har ju prisläget på allting justerats upp
  att det i dag knappast fungerar att låta ena parten vara hemma!

  Funderingarna är helt utan feministiska, socialistiska eller liberala skygglappar!;-)

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Helgalet alltså. Jag tycker domen är detsamma som att tala om att det är helt OK att klappa till en lärare. Dom har det minsann nog tufft i sin yrkesroll ändå. Ska dom behöva tåla att få stryk av sina elever nu också. Nej, nu tycker jag det gått för långt alltså! Vem vill utbilda sig till lärare i framtiden undrar jag också?!

  Jag stödjer helt klart läraren och tycker att ett skadestånd och en ordentlig ursäkt från eleven varit mer på sin plats.

  Ha det fint och trevlig pingst!

  SvaraRadera
 3. Jag beundrar alla dessa lärare som kämpar på och gör ett bra jobb trots ett ibland dåligt stöd från sammhället. Att vara lärare är verkligen ett kall och ett livsviktigt jobb.

  SvaraRadera