fredag 12 oktober 2012

EU fick fredspriset....

Nu vet vi att EU fick årets Fredspris......och det finns naturligtvis mycket att säga om det. Och det gör insändarna bla i Aftonbladet.
Jag måste säga att jag har väldigt svårt för en del av kommentarerna där men jag avstår från att utveckla mina tankar men sammanfattningsvis undrar jag om  historien är helt bortglömd??

GPs artikel kan ni läsa här.

Jag kopierar kommittens motivering ur den artikeln:

Nobelkommittén vill fokusera på vad den ser som EU:s viktigaste resultat: dess arbete för fred och försoning, demokrati och mänskliga rättigheter, sade Jagland.

Jag har sedan tonåren intresserat mig för frågor om människans beteende, ondska och liknande. Då är det ofrånkomligt att man läser böcker om Hitler och andra världskriget. Det är så ohyggliga berättelser man får ta del av så ibland tänker jag "har detta verkligen hänt" och hur var det möjligt??? Det är alltså inte mer än ca 70 år (beroende på hur man räknar) sedan massutrotningen av judar skedde !! Det var ur skuggan av krigen i Europa som nuvarande EU växte fram.....det får vi inte glömma bort nu när det nästan bara pratas ekonomi och kriser !!

Jag har läst många böcker i ämnet och har en del själv också och senast igår läste jag ut Göran Rosenbergs nya bok "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz." Läs om boken här.


Det är min förhoppning att detta Fredspris får oss att tänka efter och förstå och arbeta för att detta aldrig någonsin får upprepas, inte i Europa och ingen annanstans heller och inte systematiskt utsätta någon utvald "folkgrupp" för utrotningsförsök.

1 kommentar:

  1. Jag och Hans och alla andra män borde få Nobels fredpris.Vi får dagligen veta att våra käresta kan allt,vet allt och bestämmer allt.. Detta trots att de är virriga som hönsen och då är jag oförskämnd mot dessa trevliga djur. Ner med feministerna och deras kaxiga beteende. Att vi män står ut med deras ohyfsade sätt i hemmet och i samhälet gör oss mer än kvalificerade för detta fina pris. Men då skulle väl Gudrun krevera. Kvinnans rösträtt 1921 är århundrades största politiska misstag.

    SvaraRadera