onsdag 15 februari 2012

Matematik....kan det vara nåt?

Jag har just sett ett TV-program som sänds i Kunskapskanalen och är en ny serie om tre program. Det första heter Matematikens skönhet: Tal.

Programmet är otroligt intressant och bra och ger iallafall mig en AHA upplevelse jag önskar att jag fått för länge, länge sen. http://urplay.se/167708 . Jag hoppas denna länk fungerar annars går programmet i repris på lör 18 febr.
Har ni liksom jag hör om och om igen att "allt är matte"......utan att riktigt förstå? Jag är av den åsikten att nästan alla kan förstå, om inte allt, så väldigt mycket om det bara förmedlas (lärs ut) på rätt sätt och med rätt språk.
Detta program talar om en KOD för de lagar och regler som styr universum och som gör att vi förstår hur och varför det ser ut som det gör!! Så spännande!
Det låter trist eller svårt när man punktar upp det, eller hur, men blir så spännande när man kan SE exempel på hur det fungerar. Här är något av innehållet

  1. primtal (visar hur en viss insekt lever i cykler om 13 år och varför)
  2. oljud eller musik
  3. Detta ständigt återkommande 3,14......(alla cirklar överallt styrs av denna formel annars är det ingen cirkel!)
  4. Normalfördelning (illustreras med en fiskfångst)
Jag tycker ni ska titta på detta program och har ni ungdomar i skolan ska de absolut titta. Matte kommer de att gilla sen!!

Om ni tycker detta var lite "hårdsmält" så bjuder jag på en geléhjärta att smaska på.

1 kommentar:

  1. Jag tror jag smaskar lite på dina geléhjärtan. Är inget större mattegeni, men sköter firmans bokföring själv, så helt borta kan jag ju inte vara...ler. Ha en mysig kväll och tack för att du så troget hälsar på mig!
    Kram Pia

    SvaraRadera