lördag 4 februari 2012

Varför heter det brysselkål??

Ganska oviktigt vetande men lite kul ändå.......

Vi äter ofta brysselkål till maten. Jag gillade det inte tidigare men nu tycker jag det är jättegott. Dessutom odlar Hans denna grönsak så vi äter eko-bryssel långt in på hösten......Nu kom vi plötsligt att diskutera varför heter det Brysselkål?.....Jag var inte den första som undrat över det, det märkte jag när jag sökte på nätet....men så här är det nog!
Kopierat från nätet:
Vid middagen idag åt mina föräldrar brysselkål. Själv vill jag helst inte röra de där äckliga små sakerna, men det är en helt annan fråga. Etymologin till ordet brysselkål kom på tal. Grönsaken är uppkallad efter Belgiens huvudstad även på engelska, Brussels (eller Brussel) sprouts. Hur kommer det sig? undrade vi. Vad har Bryssel med de här små kålhuvudena att göra?
Det enklaste sättet att svara på en sådan fråga är att ta reda på det. Jag gick alltså genast och hämtade min stora, tunga Oxford Dictionary of English, som brukar nämna något om uppslagsordens ursprung. Men icke! Ingenting om ursprunget till Brussels sprouts. Vi kunde inte släppa ämnet, så mamma gick och hämtade en svensk etymologisk ordbok. Inget där heller! Under samtalets gång hade vi börjat undra över vad brysselkål heter på franska, så nu gick pappa för att hämta ett engelskt-franskt lexikon för att ta reda på det, och se om det kunde ge någon ledtråd. Det visade sig heta brysselkål även på franska,  chou de Bruxelles. Men vi visste fortfarande inte varför.
Jag beslöt mig för att strunta i ordböckerna och bege mig ut på nätet. Och en snabb sökning på Wikipedia gav till slut svaret.
Den [brysselkålen] odlades ursprungligen i Belgien och kom att uppkallas efter huvudstaden Bryssel.


3 kommentarer:

 1. Hej Maj!
  Så roligt att du hittat till min blogg!
  Och så roligt att du blivit följare!

  Trevlig lördagskväll
  Hälsningar Anncathrine

  SvaraRadera
 2. Grattis till fårskinnshjärtat (avis)! Trevlig helg! Anna

  SvaraRadera
 3. Tittar in för att önska dig en mysig kväll.
  Kram Agneta

  SvaraRadera