fredag 30 november 2012

Störst, vackrast och bäst......

http://img.geocaching.com/cache/large/6cec3daf-c070-4d5f-9c29-e8047fdadd8a.jpg

Varför nöja sig med Göteborgs högsta gran.........nej slå till med världens största på en gång, eller ??

Lite roligt var det att läsa GPs artikel om "Gran-fejden" här i stan. Kommunens officiella gran står på Gustaf Adolfs Torg och den brukar, enligt vad jag kan minnas, alltid vara pampig....då menar jag inte absolut den högsta utan den vackraste.....täta fina grenar med lite "gammaldags" atmosfär över sig.
I år har även Drottningtorget en gran genom att hotellägaren till Clarion (Posthotellet), Petter Stordalen
satsat på en gran som enligt artikeln var ämnad att bli högst i Sverige.

Jag har inte sett granarna i verkligheten men när jag ser bilderna så utser jag Drottningtorgets gran till den vackraste trots att den inte är högst!
Och det är just det som är poängen med min fundering. När jag läste Konsthistoria, alltför länge sedan nu, talade vi mycket om symboler i konsten.....bla manlighetssymboler.

Det är väl ingen nyhet att störst/högst inom andra områden, tex husbyggnader , torn och liknande har samma eller liknande innebärd, dvs symboliserar manligheten......medvetet eller omedvetet.

Så varför inte satsa, båda torgen, på vackra granar som vi kan njuta av och glädjas åt , gärna höga men inte bara höga för att vara högst i stan/Sverige/världen.
Avsluta sedan julen med den nu nästan bortglömda Tjugondag-Knuts dansen när julen dansas ut... till tonerna av  "men till nästa år igen kommer den vår gamle vän .......

3 kommentarer:

 1. Hej Maj!
  Granfejd i stan, hihi:)

  Tycker nog oxå att den på Drottningtorget är vackrast!

  Ha en skön adventshelg,

  Kraam Jenny

  SvaraRadera
 2. Grannfejden är kanske inte något emot granfejden...:)
  Hoppas du får en riktigt härlig fredag
  AC

  SvaraRadera
 3. Oj, granfejd. Låter lite som kanal 5 kan göra en tv-serie om detta. :)Men jag personligen tycker att alla granar är vackra på sitt sätt.

  Önskar dig en fin 1a advent!
  Kramen Ina

  SvaraRadera