tisdag 13 november 2012

Reflektioner när jag läser dagens nättidningar....

Läser i AFTONBLADET att Moderaterna jobbar med skolpolitiska frågor och en arbetsgrupp  föreslår ökad aktivitet, Gympa varje dag,  bland barnen upp till nionde klass bla för att motverka fetma och förbättra studieresultaten. Detta efterfrågas, enligt artikeln som nu också hänvisas till i GP,  av föräldrarna. M hänvisar också också till forskning inom området.

Dagligen läser vi om skolans värld och olika frågor som ska hanteras där, alltifrån mobbning, jämställdhet, betygens vara eller inte vara osv. Jag kan inte annat än undra hur jag själv "klarade" mig genom skola och nu senare i livet.........

Skolresa på 50-talet  Strömsholm slott (jag nr 2 från vä sittande)

Exempel från min skoltid
 • Betyg från första klass i betygsbok där jag och föräldrarna kunde jämföra mitt resultat med klassen i övrigt (tyvärr hittade jag inte den just nu)
 • Mellan 25-30 elever i varje klass med EN lärare/lärarinna (30 st på kortet)
 • ingen stödpersonal vad jag minns, typ kurator osv
 • och gympa högst 2 ggr i veckan på högstadiet


Hjälper det verkligen med GYMPA några timmar varje dag för att kompensera för allt tv-tittande, sittande framför datorer, dåliga matvanor och liknande. JAG tror inte det....

I GP läste jag nyss en artikel som jag tror ytterligare "skrämmer"  blivande/nyblivna föräldrar. Influensa är ju ett aktuellt och hett ämne.....
Tycker uppriktigt sagt synd om alla dessa föräldrar som måste ta del av olika forskarrapporter/artiklar om amningens för/nackdelar, miljögifter som påverkar och redan har påverkat barnen,  ska jag vaccinera mitt barn eller inte, stimulera ditt barn med olika aktiviteter osv för " annars kanske det kan gå riktigt illa framöver" .....

Ibland undrar jag vad som är avsikten med sådana larmrapporter från forskarvärlden ?
(Vi känner igen drick inte kaffe/drick kaffe, ett glas vin är bra/helnykter är bra, ät inte fisk,kyckling,kött,besprutade grönsaker, iallafall inte just idag,  mm)

Har vi inte ett väldigt bra ord i svenskan , LAGOM......själv tror jag att det ligger mycket i det.

Om vi inte överdriver för  mycket åt varken det ena eller andra hållet, är glada och tacksamma för vår korta stund på jorden och försöker leva efter bästa förmåga i samklang med vår nära omgivning då tror jag att vi, eller iallafall de flesta av oss,  har bra förutsättningar för ett gott  och förhoppningsvis friskt liv.
7 kommentarer:

 1. Hej M, jag tror och tycker som du. Lagom av allt är nog bäst. Man blir vimsig av alla olika forskarrapporter, den ene säger si den andre så.
  Jag klarade också min skolgång som för övrigt var samtida med din, vi var ca 30 barn i klassen, alla gick ut med antingen realmössa, studentmössa eller en yrkesutbildning.
  Trevligt inlägg
  Monkan

  SvaraRadera
 2. Håller med dig Maj! Kul att se ditt klassfoto från Västerås, det var innan vi gick i samma klass och tampades med ihärdiga Fröken (som hon sa att vi skulle kalla henne, hon var då c:a 7-8 år äldre än oss) Clavell och hennes tortyr-kullerbyttor och bock/plint- hopp.Idag är det nog lite annorlunda och det är nog bra att röra på sig lite LAGOM varje dag i friska luften för att må bättre. Kram GSch :)

  SvaraRadera
 3. Alldeles rätt...lagom är bäst, och lite sunt förnuft...Såg för en tid sen ett morgonprogram där man tog upp nya forskarresultat som visar att barn med olika hjärnskador kan rehabiliteras av föräldrar som ger dom rätt stimulans och träning. Det vände sej i magen...jag tänker på alla som får ett barn med en utvecklingsstörning av nått slag, vilket samvete orkar bära det, att det beror på hur mycket stimulans du ger ditt barn om det ska klara sej bättre sen i livet...?? Självklart ska man träna och göra det man kan och orkar, men ibland måste också bara få vara...att få kastat i ansiktet det beror på dej om ditt barn får ett bra vuxenliv, det är att sätta höga krav och kanske helt orimliga mål!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 4. Håjaja...
  Instämmer till full med dig i ditt sista stycke,om vi inte överdriver för mycket åt varken ena eller andra hållet osv. Instämmer! Inte lätt att vara förälder idag!

  Skön kväll till dig, här blir det Veckans Brott, är nämligen lite svag för G W och hans härliga språk.
  Vad tycker du om honom?

  Kram Anncathrine

  SvaraRadera
 5. I grundskolan där mina barn går/har gått har dom som ett hälsotema. Det innebär att dom har Idrott eller nån fysisk aktivitet (det kan vara promenader) 4 dagar i veckan och jag har bara hört positivt om det :)

  Sv: Jo ibland blir det lite härdsmälta i hjärnkontoret :)

  SvaraRadera
 6. Vet du precis det du beskriver, har jag visat mina barnbarn. Vi var också 30 st elever i våra
  klasser.En lärarinna i lågstadiet,ettan och tvåan.så var 3an-6an.Då hade vi en ny fröken.
  7,8, och 9 hade vi blandad klass ,då hade vi pojkar med oxå.men samma lärarinna.Läxor hade vi alltid,gick ju även lördagarna i skolan.
  något konstigt var det ,det vi lärde oss kommer vi ihåg ännu och kan prata i .Kanske dumt att jämföra, men nu har de ju mobilen på hela tiden ????

  SvaraRadera
 7. I detta ämne skulle jag kunna tycka precis HUR mycket som helst. Men jag avstår denna gång. Instämmer dock helt och fullt i dessa dina funderingar. Har alldeles nyligen fällt en kommentar i en annan blogg att jag tycker det borde finnas ett ämne i skolan redan från nollan som heter Empati. Brist på empati skapar mobbing. Och varför inte "stämma i bäcken" redan från början! Hahaha, jag du ser nu tyckte jag till lite i alla fall! ;o)

  Jag brukar efterlysa "Sunt bondförnuft"! Vart tog det vägen egentligen?

  Tack för tänkvärt inlägg! Du är en klippa Maj!

  Kram
  Monika

  SvaraRadera