onsdag 26 september 2012

Känner mig mossig......

Idag fick jag plötsligt en känsla av att jag är "gammal och mossig" när jag läste på Facebook vad en del vänner skriver ....eller jag hör av andra
 •  Detta har jag spelat på Spotify....och sen en lång lista på musik
 • Varför installerar du inte din Skype
 • Köp en ny telefon med Appar så att vi kan spela spel mot varandra
 • Vad tror du om Läsplatta
 • Du måste ha ett bättre operativsystem på din dator
 • osv
Jag kom då att tänka på hur utvecklingen varit inom "kontorsområdet" där jag varit verksam hela yrkeslivet. Det verkar otroligt att vi faktiskt hade en sådan räknemaskin/räknesnurra på 60-talet (översta bilden) och att jag gick en Högre Ekonomisk utbildning och vid första tentan fick vi ta räknesticka till hjälp!!

För att inte tala om bokföringsmaskinen Addo X. Att jag inte fick hörselskador när den långa valsen "gick" fram och tillbaka och dundrade på......
*** Kom att tänka på att det bara var chefen som till en början sen hade en "modernare" räknemaskin där man kunde använda alla 4 räknesätten. Jag hade en med bara addition och subtraktion.

Tror kanske att utvecklingen på kopieringsområdet har varit ännu större. Jag minns (hittade ingen bild) när jag, fortfarande 60-talet, kopierade massor av leverantörsfakturor till bokföringen. Jag behövde ju 2 exemplar....maskinen fungerade så att man kopierade och kopia i klartext fick man  med framkallningsvätska. Kopiorna blev jätteblöta och fick ligga på tork runt hela kontoret!!  Svårt att enkelt beskriva men jag har en bild "framför ögonen" och det ser dråpligt ut kan jag lova.

Ni som var med minns kanske stencilapparaten. Den skulle användas när många skulle läsa samma text. Även här svårt att beskriva men det fanns ett "specialark" som vi använde i skrivmaskinen. Bokstavstangenterna "slog hål i papperet" . När man sedan använde apparaten ovan och placerade dit det skrivna arket färgades det in med någon hemsk färg som luktade illa också.....sen kunde man fixa många kopior!
På mitt första jobb fick vi använda specialrockar för att inte förstöra kläderna.
En liten kokett blå nylonliknande (!) knälång rock med vit krage. Långbyxor var inte tillåtna på jobbet i början av 60-talet.

Oj, märker att här finns mycket att skriva om och minnas........i perspektiv verkar det nästan som om "kan detta verkligen ha hänt under mitt yrkesliv"......

Är ganska stolt ändå att jag idag lyckats klura ut hur man hämtar bilder via nätet och får dem att hamna på bloggen!! Och vilken tur att det finns bilder att tillgå !

Så det finns nog hopp för mig när det gäller annan teknisk utveckling också!
7 kommentarer:

 1. Det var många "kom ihåg där" Maj. Kul att du påminde. Addo ex bokföringsmaskin..... det var tider det...... på Cementgjuteriet... Kram GSch

  SvaraRadera
 2. Vilket roligt inlägg! Kommer ihåg en del av dessa maskiner från min barndom och skoltid. Jag har medvetet valt att inte följa med i allt det nya.

  Tycker inte jag behöver det. För mej skulle det bara skapa stress. Jag mejlar, bloggar och sms:ar. Har ingen facebook och därmed inte Spotify heller. Skulle aldrig någonsin byta ut en äkta bok mot en läsplatta. Jag har en flera år gammal mobiltelefon utan Internet. Hahaha! Snacka om att jag ligger efter! Huvudsaken är att man trivs själv. Modernt eller inte spelar ingen roll :o)

  Självklart ska du vara stolt! Du skulle säkert fixa rubbet! Men skulle dagens människor fixa de apparaterna som fanns förr?? Det är frågan det ;o) Där skulle nog tiden sätta stopp ganska snabbt skulle jag tro.Allt ska ju gå så snabbt numera. Oj, vad mycket jag skrev nu! Fniss! Du ser! Även där är jag omodern! ;o)

  Fin kväll!
  Monika

  SvaraRadera
 3. Vem känner sig inte mossig!!

  SvaraRadera
 4. Visst kan man känna sig lite mossig,men jag är glad för det jag lärt mig.
  Rom byggdes inte på en dag,men lilla Maj du är ju super skärpt.DU ÄR INTE MOSSIG
  kram hajan

  SvaraRadera
 5. Oj vilka minnen ditt inlägg väcker. I min ungdom på 60-talet arbetade jag med layaout,på en skriv-och relambyrå som här i Malmö. Där skrev jag ofta ut långa texter på stensiler som man sedan satte i kopieringsapparaten (kladdigt) precis som du skriver, och vevade ut många ex beroende på vad det var som skulle kopieras.
  Men vi hade en annan nymodig apparat där med. En electrostensilapparat, man satte ett original som kunden godkänt,en tom electrostencil i valsen,sedan på någon vänster kan ej förklara brändes orignalet på stencilen som sedan kunde tryckas ut i kopieringsapparaten. Ville man ha flera färger fick man bränna en stencil för varje färg.
  Räknesnurran överst har jag använt en liknande när jag sommararbetade på ett kontor.
  Jag är väl lite "anti" till vissa nya påfund, jag har mobil (gammal men den funkar bra för mig) men använder den bara att meddela mig till man och mina barn.
  Jag tycker att nästan alla är helt upptagna med sina mobiler i alla möjliga och omöjliga situationer.
  Jag kan nog känna mig ganska mossig, men jag saknar inte dedär moderniteterna :).
  Monkan

  SvaraRadera
 6. Jadu...Även jag kan tycka att jag är mossig när barnen på 9 & 11 år förstår mer teknik än jag själv!!
  Och så säger folk "Jobbar du i WORD med alla dina bilder och texter??!!" Du måste lära dig något bildbehandlingsprogram. Jaha! När då? Framförallt VADÅ för program och hur ska jag förstå..?

  Det är tyvärr inte den tidning som kommer till alla som har villa, bara dem som är med i Villaägarnas förening.
  Kram Anna

  SvaraRadera
 7. Visst är det otroligt vad det händer saker hela tiden. Ibland är det faktiskt lite jobbigt att hänga med.
  Kram

  SvaraRadera