tisdag 25 september 2012

Hälsingegårdarna-ett kulturarv

Det är lycka att ha tillgång till så många fina böcker som jag har i mina bokhyllor. Eftersom vädret inte är som dagens karta i GP visar med högsommar runt Medelhavet plockade jag fram en vacker bok om Hälsingegårdarna och läser lite i den.

För ett antal år sedan gjorde vi en semestertripp norrut och kom att hamna i Hälsingland (egentligen en golfresa med husvagnen). Jag måste nog erkänna att jag kände till väldigt lite om alla de vackra gårdar som finns bevarade där. Tyvärr vågar jag mig inte på att fota ur boken ,copyright, men det finns en jättebra länk där man kan läsa och se mycket om gårdarna. Fantastiska är de! Titta bara här.
 Jag har tagit några inspirerande bilder (ingen proffskvalitet) direkt från datorn


Har till och från haft funderingar på att återvända dit upp och kanske t o m sova över på någon av gårdarna där det är möjligt. Får väl se om det kan bli vid något tillfälle. Men jag kan verkligen rekommendera ett besök!

4 kommentarer:

 1. Hej och tack för kommentaren på min blogg.
  Jag och min man har varit uppe i Hälsingland två gånger. Vi var runt i flera av de stora pampiga hälsingegårdarna, otroligt vackra är de, för att inte tala om de vackra möblerna som står kvar i gårdarna.
  Vi skall återvända, för Hälsingland är ett fantastiskt landskap.
  Jag kan rekommendera ett besök i Växbo (lin), där man kan följa linets väg fråm skörd till enormt vackra dukar mm.
  Monkan

  SvaraRadera
 2. Det vore väl trevligt i vår,Du fick ju ett trevligt förslag i kommentaren före min.
  Men först måste väl Er stora renovering bli klar.
  Lycka till
  kram hajan

  SvaraRadera
 3. Det är praktiskt när man bara kan ta en bok ur hyllan och krypa upp i en fåtölj och läsa. Det blir många tillfällen till det nu när hösten kommer smygande.

  SvaraRadera
 4. Vilket kulturarv vi har i detta land!! Måtte det också bevaras till våra avkommor...idag kostar det pengar att göra det, och jag hoppas staten förstår värdet av att lägga en del pengar på det...Jag känner en stor vördnad när jag kliver över tröskeln på dylika hus, man kan nästan känna historien genom tapeterna...Nu har jag inte varit i Hälsingland, men Dalarna har också en hel del värt att besöka.
  Ha en fortsatt bra onsdag!!
  Kram kram

  SvaraRadera