lördag 22 december 2012

Tomten gör snart entre...."Julen förr i tiden"...del VIII


Nu är det snart dag för Tomten att göra entre i våra stugor.....dvs hos dem som har den traditionen. Vi som firar jul med Tomte minns säkert något av våra första besök av denne efterlängtade men också skrämmande figur. Eller hur?
Varför ens pappa alltid skulle ut i något ärende och missade tomten......ja det kunde ju inte jag fatta.

Ebbe Schön (ES) berättar att den moderna Tomten med luva och vitt skägg och som delar ut julklappar fick spridning i Sverige runt 1860-talet och bla genom Jenny Nyströms julkort.

Men i vår egen folktro berättas om en "liten herre" i grått som skiljer sig väldigt från vår nuvarande Tomte. Han kunde vara en ganska argsint och snarstucken herre som höll sträng ordning på gårdens folk. Han drog lycka till gården så länge vi gjorde honom till lags. I annat fall drog han från gården och tog lyckan med sig.

ES berättar mycket om gårdstomten men det blir för långt att återge här. Men sammanfattningsvis framgår att det gällde för alla att hålla sig väl med Tomten årets alla dagar men särskilt Julaftonskväll. Om han var missnöjd med mat och dryck den kvällen så "dunkade han i väggen" och då var det bäst att snarast servera något gott på Juldagen.

Precis som förra året länkar jag tillTOMTEN av Viktor Rydberg 

och önskar fortsatt trevlig kväll.

3 kommentarer:

 1. Jag önskar dig en riktigt God Jul

  SvaraRadera
 2. Det gäller att hålla sig väl med Tomten;)

  Ha en riktigt GOD JUL Maj!

  Kraam Jenny

  SvaraRadera
 3. En riktigt God Jul önskar jag dig!

  SvaraRadera