torsdag 27 december 2012

Som ett brev på Posten.....

I dagens GP (papper) fanns en artikel som jag blev så förtjust i. Den handlar om Posten och hur den fungerat i Göteborg på 1940 talet och framåt. Jag hittade även denna info om Postens historia. Särskilt märkligt är väl detta med att 1863 fick kvinnor arbeta på posten men bara ogifta....gifta kvinnor var omyndiga och fick inte handha kontanter!!!!!


Av artikeln framgår att spårvagnschauffören fick en fråga om han visste var en brevlåda fanns på sträckan mellan Linneplatsen/Naturhistoriska museet. Dessförinnan hade han frågat en ung man om han visste någon brevlåda.....han tittade på mig som om jag efterlyst en antikvitet för i hans värld fanns inga brev han tillhörde it-världen.
Han letade efter ett gammalt Postkontor som funnits i Linne när han var barn och där han satte in pengar på en postsparbanksbok. Minns någon en sådan? Man fick fina märken, som motsvarade de insatta pengarna, att klistra (!) in i boken......jag hade en sådan.

Han berättar vidare att förr , förutom mängder av postlådor, hade tom spårvagnarna brevlådor (se foto). Man kunde lägga post i dessa och när vagnarna kom till Drottningtorget (vid Centralen) tömdes lådorna av "flink postpersonal" som tog posten till Posthuset, sorterade och delade ut på em. Posthuset är det numera vackra hotel Clarion Post.
Lådorna fanns kvar ända till 1962. Artikeln beskriver sedan sån spännande, tycker jag, posthistoria som jag länkat till ovan.

Att jag gillade att läsa om detta beror på att jag skickade julkort till min son som bor i centrala  Göteborg och vänner i övriga landet. Vänner hörde av sig och tackade för fint kort eftersom Farmors Fia var med på bilden. Men inget hördes från sonen.....först efter 3 dagar kom brevet fram och då frankerat med vanligt porto, dvs inte julpost!!

TIPS! För er som inte sett filmen "underbara älskade" så visas den på TV2 ikväll. Klart bra och ha näsdukar i beredskap om ni brukar gråta på bio.

6 kommentarer:

 1. Det är en helt annan känsla att få ett "riktigt" julkort, men det blir mer och mer tunnsått. Kram

  SvaraRadera
 2. Tack för filmtipset, synd att jag inte såg det tidigare, men jag får i alla fall se slutet på filmen.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 3. Mycket fin film. Underbart att se en film som manar till eftertanke och inte bara går ut på att döda varandra och en massa meningslöst våld.... Sorglig men ändå ljus, speciellt vänskapen mellan det unga paret.... God Natt Maj från/ Gunilla Sch

  SvaraRadera
 4. Missade film förstås...men posten...där känner jag mej hemma!! Mitt yrkesverksamma liv började i postverkets anda faktiskt, på ett mycket gammalt postkontor med en nästan lika gammal stationsmästare...som höll benhårt på allt gammalt, nyheter var av förbannelse...!! Så jag fick lära mej allt om postens sparbanksbok (fast de redan var tagna ur systemet...), hur man nitiskt gick igenom de gula lådorna innehåll och såg till att allt var frankerat...nu kan jag skratta åt mycket av det, men då...
  Ha ett bra avslut på detta år!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 5. Här i Norrköping hsr det inte på många,många år
  varit som i år. Så roligt massor med julkort och massor med paket.
  Så har de delat ut post på alla dagar,även helgdagarna.
  Jag älskar det som får fiinas kvar av Posten,
  man vet ju aldrig.
  kram/ Harriet

  SvaraRadera
 6. Tack för de fina tipsen på länkar(har inte kommenterat på alla dina inlägg men läst de <3 ) Kram Lena

  SvaraRadera