måndag 17 december 2012

"Julen förr i tiden....del V".....mm

 http://www.dolcevitaspaschool.com/blog/assets/0_0_0.19_0_250_161_csupload_39493984.jpg?u=634583145362425000
Har nu hunnit ganska långt i boken och Ebbe Schön (ES) skriver.....det var inte bara huset mm som skulle vara rent "människorna själva behövde också en uppsnyggning inför julen".

Hygienen var inte så utvecklad i bondesamhället det förstår jag när jag läser" stackars präst som måste tvätta sig var åttonde dag" sa pojken och tvättade sig på julafton.

Julbadet var för många ,enligt ES, det enda ordentliga badet på året. Det berättas om att
 • först badade karlarna i tur och ordning i samma vatten
 • därefter fick kvinnorna eget vatten där även barnen badade
 • på vissa ställen sparades badvattnet och gavs åt korna för att bli motståndskraftiga mot sjukdomar
Men det var inte överallt det ens badades till jul utan man tvättade sig "om huvudet och hals".

Vi tycker nog det verkar "lortaktigt".......men kanske har vi moderna människor blivit för renliga. Tvättar oss ofta,ofta med diverse parfymerade tvålar mm , smörjer in oss med goda krämer...ja, ni vet!
Men kanske tvättar vi bort nyttiga bakterier istället och blir sjuka av det....ja, inte vet jag.

Men jag skulle inte vilja vara den som förr i tiden stod sist i badkön.....Idag är det byte av överdrag till köksstolarna. Väldigt trevliga tycker jag men oj oj så hårdstrukna. Hans har först strukit alla en gång men jag kände mig tvungen att stryka volangerna ytterligare lite till , men perfekt blir det inte.....och behövs inte heller.


När jag var yngre och var ute och reste köpte jag inga minnessaker utan jag köpte en DUK från platserna jag varit på. Denna duk kommer från en skidresa i Österrikes alper.

6 kommentarer:

 1. Vilken vacker duk! Att jag inte har tänkt på det, att köpa en duk varje gång man har åker utomlands. Då man tar fram en duk så kommer fina reseminnen upp. Kul!

  En duk - en reseberättelse. :)

  Ha en fin kväll!
  Ina

  SvaraRadera
 2. Hugaligen! Inte hade man velat bada i den tunnan! Kanske vad det där badet dåtidens lyx. Det är sån här läsning som får en att tänka till hur fantastiskt bra vi har det!

  Ha en fin vecka och jula lugnt!
  Kram
  Monika

  SvaraRadera
 3. Det där badet påminner mig om när vi för 10 år sen var i Japan.. Vi bodde hos en japansk familj som min man kände sedan tidigare.. Varje kväll tappade de upp badvatten som de sen badade i allihopa. Det var en 8 personer.. Vi var aldrig inne i det badrummet för vi fick använda ett annat duschrum.. De badade visserligen varje kväll men som du säger var det ju någon som alltid var sist..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 4. Jag tar nog en dusch hellre .Håller nog med om att vi tvättar bort en del nyttigheter så därför är det mera allergier och sådant.Vatten torkar ju också ut huden .Men jag föredrar nog den moderna varianten ,kram Nette

  SvaraRadera
 5. Det Du berättar om badet,har jag sett på någon gammal svartvit film. Men det var så, jag kommer inte ihåg att jag såg mina nära och kära bada eller tvätta sig mer än på sommaren i sjön.
  Maj jag mailade receptet på Värmlanskakor till Dig
  i dag.
  ha det bra

  SvaraRadera
 6. Snyggt blev det med nya strukna dynor och en vacker duk!! Nu kan julen komma...Men badet...ja det är då tur att vi lever i den tid vi gör, för hur skulle det annars lukta...?? Det kommer att gå åt mer personal inom äldrevården när vår generation ska in...tänk alla som kommer att kräva att få duscha varje dag??!! Nu tror nog jag också att vi är renliga i överkant, men att duscha en gång i veckan...näe, det skulle jag nog inte klara!!
  Ha det så gott!!
  Kram kram

  SvaraRadera